Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

15. Να μιλάς στο Θεό σαν μικρό παιδί


-Πολλές φορές, πάτερ, σας άκουσα να λέτε για την αξία και την δύναμη της προσευχής. Με εντυπωσίασε, όταν είπατε πως, απ’ όλες τις αρετές είναι η μόνη που, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να φέρει στη ψυχή μας πολύ εύκολα την θεία Χάρη. Επίσης, είπατε πως την φοβάται πολύ ο σατανάς, επειδή τον καίει και καταστρέφει τις σατανικές του δυνάμεις! Γι’ αυτό, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αν είναι δυνατόν, να μου πείτε περισσότερα γι’ αυτήν και να με βοηθήσετε να μάθω πώς να προσεύχομαι σωστά στον Κύριο μας.

-Οι πατέρες της αγίας μας Εκκλησίας, παιδί μου, ονόμασαν την προσευχή, βασίλισσα των αρετών!  Και ξέρεις γιατί; Επειδή από μόνη της έχει την δύναμη να ενώνει μια ψυχή με τον Δημιουργό της! Όλες οι άλλες αρετές απλά βοηθούν μια ψυχή να φθάσει μέχρι τον θρόνο του Θεού. Η προσευχή, όμως, όταν γίνεται με πίστη και ταπείνωση, έχει την δύναμη να σε βάλει στην αγκαλιά του Θεού και να σε βοηθήσει να γνωρίσεις με τη χάρη του αγίου Πνεύματος, πόσο άπειρα με μητρική αγάπη σε λατρεύει ο ουράνιος σου Πατέρας! Μέσα από την προσευχή επίσης μπορείς να νιώσεις την άπειρη ευσπλαχνία Του για σένα και πόσο θέλει να σε κλείνει σαν μικρό παιδί μέσα στη στοργική πατρική καρδιά Του! Μέσα από την προσευχή, κάθε φορά που εσύ θα ζητάς συγνώμη για τα λάθη σου, Εκείνος θα σκύβει με πολύ λατρεία και αγάπη, για να σου πει πως σε συγχωρεί και πως επιθυμεί να γίνεις ένας μικρός επίγειος άγγελος Του! Μέσα από την προσευχή γίνεσαι ένα με τον αγαπημένο σου Θεό Πατέρα, αφού του δίνεις την χαρά να σε κρατά σφιχτά στην αγκαλιά Του και να ακούει τη φωνή του λατρεμένου Του παιδιού. Η προσευχή, παιδί μου, είναι η πιο ιερή στιγμή για τον κάθε άνθρωπο, αφού μόνο με αυτήν αξιώνεται ο άνθρωπος να μιλά με τον παντοδύναμο Πατέρα του και Δημιουργό όλου του σύμπαντος. Η προσευχή είναι ο πιο γρήγορος δρόμος, που σε οδηγεί απ’ ευθείας στο βασίλειο του Θεού, γι’ αυτό και όλοι οι άγιοι αγάπησαν την προσευχή πιο πολύ από κάθε άλλη αρετή.
-Με όλα αυτά που μου είπατε, σεβαστέ μου πάτερ, με κάνατε να επιθυμήσω ακόμα πιο πολύ την αρετή της προσευχής. Γι’ αυτό θα σας ήμουνα πολύ ευγνώμων, αν με βοηθούσατε να μάθω πως πρέπει να προσεύχομαι και τι να προσέχω στην προσευχή μου, ώστε να γίνεται αρεστή στον καλό Θεό μας και όχι αιτία να τον πληγώνω όπως ο Φαρισαίος της παραβολής. 
-Πράγματι, παιδί μου, ενώ η προσευχή είναι ο τελειότερος τρόπος και δρόμος για να φθάσει κάποιος κοντά στον Θεό, όταν γίνεται με λάθος τρόπο, γίνεται αφορμή να παροργίζουμε την ευσπλαχνική καρδιά του Θεού μας και να προκαλούμε τη χαρά των δαιμόνων. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε κάποια πράγματα, που αποτελούν και το μυστικό της σωστής προσευχής.
-Με ανυπομονησία περιμένω, πάτερ, να μάθω το μυστικό της σωστής προσευχής!
-Να θυμάσαι, παιδί μου, πως τρία πράγματα αποτελούν την απαραίτητη βάση, για μια σωστή προσευχή που θα σε ενώσει με τον παντοδύναμο Δημιουργό Πατέρα σου. Χωρίς αυτά τα τρία η προσευχή είναι απλά μια απαγγελία κάποιων ευχών, που, όμως, δεν προκαλούν τον ερχομό της θείας Χάρης. Απεναντίας, πολλές φορές, μπορεί να  προκαλέσουν την λύπη του Θεού και τον χλευασμό των δαιμόνων.
-Ποια είναι αυτά τα τρία;
-Πρώτον, πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να μην κατακρίνουμε κανένα. Να μην προσευχόμαστε, δηλαδή, σαν τον Φαρισαίο, με εγωισμό και αισθήματα ανωτερότητας ή κριτικής διάθεσης και περιφρόνησης προς τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η κριτική διάθεση που έχουμε απέναντι στους άλλους, που μας κάνει να τους σχολιάζουμε και να τους κατακρίνουμε πολύ εύκολα, δεν αφήνει την προσευχή μας να ανέβει ψηλά στο θρόνο του Θεού. Ο Θεός αρνείται να ακούσει την προσευχή του εγωιστή και φθονερού ανθρώπου που κατακρίνει τον συνάνθρωπο του. Τα φοβερά πάθη του μίσους, του φθόνου, της ζήλειας, της ασπλαχνίας, της κακίας και της χαιρεκακίας, να χαίρεσαι δηλαδή στις θλίψεις του συνανθρώπου σου, επειδή έχουν τις ρίζες τους στον εγωισμό του ανθρώπου, δεν αφήνουν την προσευχή να ενεργήσει θετικά στη ψυχή του. Απεναντίας προκαλούν την δικαιοσύνη του Θεού και κάνουν τους δαίμονες να χαίρονται για την αθλιότητα της ψυχής αυτής. Ποτέ ο Θεός δεν ακούει, και πολύ περισσότερο δεν κρατά στην αγκαλιά Του, κάποιον που κρίνει τον συνάνθρωπο του. Το δικαίωμα της κρίσης μόνο ο Θεός το έχει. Πολύ εύκολα μπορούν οι δαίμονες να κατακτήσουν μια ψυχή και να την κάνουν υποχείρια τους, όταν αυτή επιδίδεται με εγωισμό και θράσος στην καταραμένη αυτή αμαρτία της κατάκρισης.
-Καταλαβαίνω, σεβαστέ μου πάτερ, πόσο τρομερό είναι να προσεύχεται κάποιος με εγωισμό, φθόνο, ζήλεια, και κατάκριση και αντί της θείας ευσπλαχνίας να προκαλεί την δικαιοσύνη του Θεού! Από σήμερα θα παρακαλώ τον Θεό να μου χαρίζει ταπείνωση και αγάπη, για να μπορεί η προσευχή μου να γίνεται ακουστή και αρεστή.
-Αφού, λοιπόν, κατάλαβες πόσο σημαντικό πράγμα είναι να προσεύχεσαι με ταπείνωση καρδιάς στον ουράνιο σου Πατέρα, τώρα θα μάθουμε ποιο είναι το δεύτερο πράγμα που κάνει μια προσευχή να είναι δυνατή, αρεστή στο Θεό και καταστρεπτική στα πονηρά σχέδια των δαιμόνων.
-Με ανυπομονησία περιμένω να μάθω, σεβαστέ μου πάτερ!
-Δεύτερον, λοιπόν, πρέπει η προσευχή να γίνεται με πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό.  Είναι σημαντικό να πιστέψεις ακράδαντα πως ο Θεός Πατέρας σου σε αγαπά και σε λατρεύει, και είναι για σένα ο πραγματικός Πατέρας και Μάνα της ψυχής σου. Σαν Πατέρας σου είναι πάντα δίπλα σου, για να σε ακούσει, σε ό,τι εσύ θα του πεις. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ ν’ αμφιβάλεις ότι σε ακούει. Και μην πιστεύεις το σατανά, όταν σου λέει πως είσαι τόσο αμαρτωλός, ώστε ο Θεός δεν καταδέχεται να σε ακούσει. Ποτέ ο Θεός δεν αποστρέφεται κανένα παιδί Του, όσο αμαρτωλό και αν είναι, όταν εκείνο σηκώνει ταπεινά τα μάτια του στον ουρανό, για να μιλήσει με τον ουράνιο του Πατέρα.
-Ο Θεός, πάτερ, ικανοποιεί κάθε επιθυμία του ανθρώπου, όταν προσεύχεται;
-Ο Θεός, παιδί μου, ενεργεί στον άνθρωπο, όπως ενεργεί μια γλυκιά μάνα ή ένας στοργικός πατέρας. Όταν αυτό που ζητάμε είναι σωστό και καλό, τότε το ικανοποιεί. Όταν, όμως, δει, πως αυτό που του ζητάμε όχι μόνο δεν είναι σωστό, αλλά θα μας προξενήσει στο μέλλον  κακό, τότε δεν το ικανοποιεί. Ο άνθρωπος ζητάει πολλές φορές πράγματα που δεν έχουν αξία και δεν φέρνουν αληθινή χαρά και ευτυχία. Ικανοποιούν περισσότερο την ματαιοδοξία και την αυταρέσκεια του και λιγότερο, έως και καθόλου, την σωτηρία της ψυχής του. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που, μπροστά στην επιμονή του παιδιού Του, συγκατατίθεται και ικανοποιεί το θέλημα του, έστω και αν αυτό αποβεί μια μέρα μοιραίο γι’ αυτόν.
-Γιατί, όμως, το κάνει αυτό πάτερ, αφού ξέρει, πως αυτό θα του βγει σε κακό στο μέλλον;
-Το κάνει αυτό για να μας αποδείξει εμπειρικά πως, είναι προτιμότερο και ορθότερο στη ζωή μας να εμπιστευόμαστε περισσότερο τον στοργικό μας Ουράνιο Πατέρα και λιγότερο, έως και καθόλου, την δική μας λογική. Τώρα, όμως, πρέπει να μάθεις για το τρίτο και τελευταίο πράγμα, που κάνει την προσευχή τέλεια και θεϊκή.
-Ανυπομονώ πολύ να μάθω!
-Το τρίτο, και το πιο ουσιώδες, παιδί μου, είναι να μιλάς στον Κύριο μας με την απλότητα και την λατρεία, που έχει ένα μικρό παιδί στους γονείς του! Τότε τα λόγια της προσευχής θα βγαίνουν από  την καρδιά και όχι  από το στόμα, και θα ζητάς το άγιο Πνεύμα της αγάπης του Θεού και όχι μάταιες και ανούσιες απαιτήσεις. Αυτό είναι, παιδί μου, το πιο υπέροχο μυστικό στη σχέση μας με τον Θεό. Κι εσύ από σήμερα έτσι να προσεύχεσαι. Να μιλάς στον ουράνιο σου Πατέρα, σαν μικρό παιδάκι, που είναι αφημένο με απόλυτη εμπιστοσύνη στην πατρική και μητρική Του αγκαλιά. Σαν ένα παιδί που εμπιστεύεται απόλυτα την κρίση του πατέρα του και του λέει: «Πατέρα μου, δίνε μου εσύ ό,τι θέλεις, αφού μόνο εσύ ξέρεις ποιο είναι το πιο καλό για μένα. Εγώ θέλω μόνο να σ’ αγαπώ και να σε λατρεύω και να κάνω ό,τι είναι αρεστό στο άγιο θέλημα Σου». Γι’ αυτό και όταν προσεύχεσαι να χρησιμοποιείς για τον Θεό την φράση «Ουράνιε μου Πατέρα».  Είναι πολύ ωραίο να κλείνεσαι σαν μικρό παιδί στην αγκαλιά του Ουράνιου σου Πατέρα και εκεί, με ειλικρίνεια  και παιδική απλότητα, να του μιλάς για όλα όσα έχεις στο νου και στην καρδιά σου, και για τα καλά, αλλά και για τα κακά. Για τις χαρές που είχες, αλλά και για τα λάθη που έκανες. Και για τα μεν πρώτα να τον ευχαριστείς, για τα δεύτερα δε να του ζητάς συγνώμη επειδή τον πλήγωσες. Κυρίως, όμως, να του λες για την μεγάλη αγάπη που κρύβεις στην καρδιά σου για Εκείνον. Είναι αυτό που θα κάνει τον Θεό να σε κρατά σφιχτά στην αγκαλιά Του και να σε γεμίζει με τα δώρα της αγάπης Του.
-Ευχηθείτε, σεβαστέ μου πατέρα, έτσι και εγώ να προσεύχομαι από σήμερα στο γλυκύ μου Θεό!